NEWSLETTER

ULIČNA RAZSVETLJAVA V KRALJEVEM


 
Kraljevo, Srbija
Cestna razsvetljava
 

POVZETEK


Današnji hitri razvoj mest nakazuje veliko potrebo po trajnostnih ukrepih. Povečuje se število prebivalcev, ki porabijo vedno več energije in povzročajo več CO2 emisij, kar pomeni višje stroške energije in povečano svetlobno onesnaževanje okolja. S pomočjo Republike Slovenije so se temeljite prenove lotili v srbski občini Kraljevo.
Malo mest v Srbiji je tako osvetljenih kot Kraljevo. Skozi leta je sistem javne razsvetljave rasel in tako danes mesto, predmestja ter številne okoliške vasi osvetljuje skupno okrog 16.000 svetilk. Zgolj za električno energijo je mesto tako moralo odšteti skoraj 1,2 milijona EUR na leto.

S ciljem znižanja stroškov je mesto odobrilo načrt direktorata za prostorsko urejanje in gradnjo. Tako so leta 2017 začeli z zamenjavo starih svetilk z lučmi LED in do konca leta 2019 jih načrtujejo zamenjati 9.200. Prav tako mesto načrtuje nakup in namestitev nove opreme za upravljanje javne razsvetljave, tako da se nadzorne plošče že selijo stran od transformatorskih postaj, kar omogoča poenostavitev in optimizacijo sistema.


 

REŠITEV


LUMENIA je bila izbrana za dobavo luči LED, ki bodo zamenjale prek 9.000 starih, okolju nevarnih in energetsko potratnih sijalk, in je lani že dobavila prvih 4.000 kosov. Na uradni spletni strani mesta je vrednost projekta ocenjena na več kot 2,7 milijona evrov, pri čemer je slovenska vlada mestu Kraljevo zagotovila 30 % sredstev v obliki nepovratnih sredstev. Z 846.000 evri sredstev za naložbe v energetsko učinkovitost, ki jih je prispevala Slovenija, so bile v mestu stare živosrebrne svetilke zamenjane z novimi lučmi LED.

 »Svetilke smo zamenjali na vseh območjih, kjer so se še uporabljale stare živosrebrne svetilke, predvsem v predmestjih in po okoliških vaseh. Skladno s pogodbo, podpisano konec januarja 2018, bomo zamenjali še dodatnih 2.000 svetilk,« je povedal župan Kraljeva Predrag Terzić.G.

Terzić je izrazil zadovoljstvo, da lahko gosti nekatere od deležnikov. Poudaril je, da je bilo v zadnjem letu zamenjanih že več kot 4.000 od 9.000 starih, okolju nevarnih in energetsko potratnih svetilk. »Svetilke smo zamenjali na vseh območjih, kjer so se še uporabljale stare živosrebrne svetilke, predvsem v predmestjih in po okoliških vaseh. Skladno s pogodbo, podpisano konec januarja 2018, bomo zamenjali še dodatnih 2.000 svetilk.


 

REZULTATI


Ko zaključimo z zamenjavo luči, namestimo nove omarice in postavimo sistem za nadzor ter upravljanje razsvetljave, s katerim bomo preprečevali nepooblaščeno uporabo električne energije iz sistema javne razsvetljave, bomo lahko kar najbolj varčevali z energijo, tako da se nam bo naložba povrnila v le nekaj letih.Kupljene luči imajo 10-letno garancijo, kar nam omogoča ne le povrnitev stroškov projekta, ampak tudi dodatne prihranke in manjši vpliv na okolje,« je pojasnil Terzić.

 

ZAINTERESIRANI?
KONTAKTIRAJTE NAS

Če imate vprašanja o naših izdelkih ali rešitvah, nas lahko kadarkoli kontaktirate. KONTAKT
KONTAKTIRAJTE NAS
zapri Na spletnih straneh Lumenia.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli
nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.